HOERA! We mogen weer!

En jij mag meedoen! Geef je snel op!

Het VMK bestuur heeft besloten om met ingang van donderdag 3 juni weer beperkt te gaan repeteren op vrijwillige basis en op inschrijving.
De enige “eis” voor deelname is dat je je goed voelt en geen corona gerelateerde klachten hebt!

Deze “eis” geldt ook voor mannen die graag kennis willen maken met het Venrays Mannenkoor. Door bijna anderhalf jaar “corona-vakantie” moeten dirigenten en zangers als het ware een nieuwe start maken en is dit een uitstekend moment voor nieuwe zangers om in te stappen.
Wil je deze repetities meemaken stuur dan een mailtje naar info@venraysmannenkoor.nl en je mag zonder verplichtingen meedoen. We zingen in groepen van maximaal 30 personen.

De repetities vinden plaats op de tribune van SV Venray. Vorig jaar was dit ook al een aantal malen het geval. Fijn voor ons omdat we weer kunnen repeteren en in de pauze en na afloop een biertje kunnen drinken en dat is weer fijn voor de kantine van SV Venray! SV Venray: bedankt!!

Omdat de coronaregels door het regionale beleidsteam ( RBT ) van de veiligheidsregio iets ruimer worden uitgelegd dan de nationale regelgeving zijn er zelfs mogelijkheden om eventueel al in binnenruimtes te kunnen repeteren. Wij kiezen er voor om buiten te beginnen.

Hoe het verder gaat is moeilijk te zeggen.
Gaan we naar Rotterdam? Komt er een Eindejaarsconcert? Komt er in samenwerking met St. Catharina Leunen-Veulen-Heide een kerstconcert? We zetten vol in op repeteren om hiervoor klaar te zijn. Wij hebben er zin in!

Houd in elk geval de berichtgeving via de website, lokale bladen en onze facebookpagina in de gaten.

Doe mee met Sing Alone Together 2.0: “The Wellerman”

Het duurt nog wel even voordat we weer met z’n allen mogen zingen maar het Venrays Mannenkoor zit natuurlijk niet stil!

Na het succes van het Sing Alone Together aflevering met meer dan 50 deelnemers is nu aflevering 2 aan de gang.

Op advies van dirigent Anton Kropivšek heeft de muziekcommissie het op dit moment zéér populaire ‘Wellerman Song’ gekozen. Gearrangeerd door Anton. Het lied is in de studio van Arno Op den Kamp ingezongen door Anton en dus makkelijk na- en mee te zingen. Perfect oefenmateriaal dus!

Met dit Sing Alone Together Wellerman project willen we onze leden maar ook andere zangers “opwarmen” met het thuis inzingen van Wellerman. Het doel is dat we weer een gezamenlijke opname gaan mixen op basis van de door jullie thuis ingezongen partijen. Daarnaast natuurlijk een mooie manier om je stem weer “los” te zingen voor als we weer “echt” mogen. Ik vraag jullie vooral om het nummer thuis te repeteren en hoop op zoveel mogelijk opnames in de 4e week. Het Venrays Mannenkoor zal dit nummer opnemen in het “barrepertoire”.

Anton Kropivšek (dirigent VMK) over het nummer:
“De Wellerman Song vergt weinig studietijd, omdat ’t refreintje maar uit 4 maten bestaat, dat telkens herhaald wordt na een solistisch gezongen couplet. Vanaf couplet 4 gaat ’t koor de solist begeleiden en er wordt naar een climax gezongen. Je mag je ook opgeven om een van de solo’s te verzorgen. We kiezen de 6 beste om in de uiteindelijke mix op te nemen.”

In 4 weken tijd willen we werken naar de opname. Komende 2 weken staan in het teken van het instuderen van je partij en de 2 opvolgende weken kun je werken naar de opname. Ons eerste doel is om een goede audio mix te maken. Als tweede doel willen we werken naar een video mits de audio optimaal is. Hierbij willen we wellicht instrumentale begeleiding toevoegen aan het a capella arrangement.

Als je jezelf nog wilt opgeven voor het project kan dat via: sing.venraysmannenkoor.nl !!!

Sing Alone Together II: Wellerman

Nieuw Sing Alone Together Project van het Venrays Mannenkoor: De Wellerman!

Na het succes van het eerste project waar we met Crazy Little Thing Called love 63 inschrijvingen hadden, kunnen mannen uit de omgeving Venray zich inschrijven voor project 2 van Sing Alone Together.
Dit keer gaan we met een eenvoudig arrangement aan de slag waar we werken met solisten en waar het koor met name de refreintjes zal verzorgen.

Soon may the Wellerman come, ook wel bekend als Wellerman, is een oud zeemanslied (shanty). In het lied wordt regelmatig verwezen naar de “Wellermen”, bevoorradingsschepen van de Engelse gebroeders Weller die naar Nieuw-Zeeland waren geëmigreerd.
In 2020 en 2021 werden versies van de Britse volksmuziekgroep The Longest Johns en de Schotse muzikant Nathan Evans virale hits op de TikTok, wat leidde tot een “rage op sociale media” rond shanty’s.

Ook deze keer zullen de deelnemers thuis hun partij instuderen en aan het einde van het traject opnemen. Het arrangement is dit keer gemaakt door onze dirigent Anton Kropivšek die ook de oefentracks heeft ingezongen in de studio. De mix van zijn ingezongen partijen kun je beluisteren op de website: sing.venraysmannenkoor.nl.

In 4 weken werken de deelnemers toe naar de het maken van de opname. Tussentijds zullen diverse tips helpen bij het instuderen. Deelnemen is een perfecte manier om aan het zingen in een koor te proeven. Ook het Venrays Mannenkoor gaat het nummer thuis instuderen. Het nummer is een van de nieuwe nummers in het barrepertoire. We hopen dat dit nummer aan het einde van de eerste fysieke repetitie aan de bar gezongen kan gaan worden. Ook zijn Bella Ciao en Drunken Sailer/Whiskey in the Jar toegevoegd aan het barrepertoire. Het koor zal zodra de corona-maatregelen het toelaten net als vorig jaar weer starten met buitenrepetities op de tribune van SV Venray.

Geef je op voor dit project via https://sing.venraysmannenkoor.nl

Voor vragen kunt u een mail sturen naar wilbert@mediahuisvenray.nl

Project Sing Alone Together 1 afgesloten

Het project Sing Alone Together is afgesloten. De audio opnames van alle deelnemers zijn verzameld en tot een gezamenlijke mix gebracht. 
Het resultaat is te bekijken op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=KKmb-8NzF_8


Van de 63 inschrijvers zijn uiteindelijk 36 opnames ingeleverd. Dit waren 6 RockKoor leden, 10 VMKers en voor de rest externe zangers. 1 zanger heeft zelfs 2 partijen ingezongen. Van de opname is een video gemaakt met door zangers (niet alle) ingezonden foto’s. Het leek ons een te gekke kans om thuisstudie te promoten.

We zijn bezig met een nieuw project. Binnenkort meer!

Je kunt de ervaringen van tal van deelnemers lezen in de volgende VMK’s InSide magazine lezen. Ook online op deze website te vinden.

Hieronder de video en foto’s van een aantal van de deelnemers van het project.

Oud-dirigent Pierre Gerits overleden

Begin deze week vernomen we dat onze oud-dirigent Pierre Gerits is overleden. We wensen familie en vrienden veel sterkte bij dit verlies.

Pierre Gerits was dirigent van het Venray’s Mannenkoor van 1981 tot 1992

Pierre was een zeer aimabele man. Een gentleman pur sang. Ook tijdens de repetities had hij altijd (te) veel geduld met de zangers en kwam er geen onvertogen woord over zijn lippen.

Als hij bij uitvoeringen binnenkwam (als laatste dus) in zijn jacquet of smoking, dan werd het publiek al automatisch stil. Hij dwong respect af.

Als koor hebben wij hem een paar keer aangetroffen in de jury van concoursen of festivals. Ook in dat opzicht was hij een graag geziene gast.

Wat betreft het repertoire zaten we met Pierre aan de klassieke kant. We hebben allerlei operawerken ingestudeerd zoals b.v. het Chor der Gefangenen. Maar ook op andere terreinen liet hij zich niet onbetuigd. We hebben de Missa Brevis van J. Haydn met hem uitgevoerd, en Tri Sbory van A. Dvorak. En ook het toen nog moderne werk De stad, de mens, het lied van Herman Strategier ging Pierre niet uit de weg. Het korenfestival in Meijel hebben we onder Pierre Gerits gewonnen met o.a. Veni Creator Spiritus. Dit stuk was het koor op het lijf geschreven. Het allereerste barbershoppertje zongen we ook onder Pierre: Tell me why. Wie kent het nog.

Bij tal van koren in Limburg en daarbuiten heeft Pierre de dirigeerstok gehanteerd. Bij een van zijn dirigentenjubilea hebben we met het VMK (met Anton Kropivšek) opgetreden.

Dat was in Braunsrath (BRD). Twee grote concertreizen heeft Pierre met ons gemaakt; in 1987 naar Engeland, waar we gezongen hebben in Gloucester Cathedral en in de Pitville Pumproom van Cheltenham, samen met het Churchdown Male Voice Choir. Dit koor was in 1989 bij ons in Venray te gast. In 1990 zijn we naar Boedapest geweest waar we een anderhalf uur durend concert hebben gegeven in de Redoute ( concertzaal van Boedapest/Hongarije) We zongen daar met een studentenkoor, dat de Gloria van Vivaldi uitvoerde.

Bij zijn afscheid hebben we hem namens de leden een door Piet Hermans uit mergelsteen (uit Sibbe) gebeeldhouwde Pieëlhaas cadeau gedaan met een koperplaatje met het opschrift “Kei bedankt Pierre”.

Waar is dat Venrays Mannenkoor toch?

In de persconferenties over covid-19 hoor je er niets over. Het is echter wel duidelijk: zangkoren mogen niets. Zingen brengt aerosolen  in de lucht die zeer besmettelijk kunnen zijn. Om die reden kan ook het Venrays Mannenkoor (VMK) nu al ruim een jaar lang niet repeteren en optreden in volledig koor verband.

Ja, vorige zomer, tussen de eerste en tweede golf, hebben we met een half koor in twee zalen gerepeteerd, de corona richtlijnen uiteraard in acht nemende. (max. 30 pers. per zaal en op 1,5 meter). Ook op de tribune van SV Venray, lekker buiten, hebben we vorige zomer een aantal keren gerepeteerd. Dat was meer bedoeld om de sociale contacten in stand te houden, want voor een optreden oefenen had natuurlijk weinig nut.

Maar…..dat gaat veranderen, als we gevaccineerd worden. Dan kunnen we naar alle waarschijnlijkheid de repetities weer hervatten. Wanneer zal dat zijn? Juni – Juli – augustus; wie het weet mag het zeggen.

Als er ooit een gunstig moment is geweest om toe te treden tot het VMK, dan is dat nu.

Na anderhalf jaar pauze is het voor onze leden ook weer vooraan beginnen. Het zal een behoorlijk aantal repetities vergen, voordat we weer op niveau zullen zijn, maar dat gaat zeker lukken.

Nou daar kun jij dus bij zijn! Tegelijk met de rest van het koor oefenen en studeren, zodat je bij het eindejaar concert in december mee kunt zingen in de schouwburg.

Sociale contacten te over trouwens. Zingen: goed voor lichaam én geest.

Daarom roepen wij jullie, mannen van 20 tot 60 op, om je te melden bij het secretariaat van het VMK ( info@venraysmannenkoor.nl) of bij een van de leden. Zodra de repetities hervat worden ben jij erbij.

Wij zeggen DOEN!

Oud beschermheer Jos Waals overleden

Gisteren ontvingen we het droevige nieuws dat oud Burgemeester van Venray en oud-beschermheer van ons koor Jos Waals (77) plotseling is overleden.

Jos was tijdens en na zijn tijd als beschermheer zeer betrokken bij ons koor. Hij bleef daarom ook een van de vaste bezoekers van onze concerten.

Op de foto zijn afscheid als beschermheer bij het Venrays Mannenkoor

Sjaak Hendriks overleden

woensdag 3 februari, bereikte ons het droevige nieuws dat ons trouwe lid Sjaak Hendriks op die dag, op 80- jarige leeftijd is overleden.

Afgelopen december vierde hij nog vol trots thuis zijn 40 jarig jubileum van het Venrays Mannenkoor. Hij was enorm vereerd met de gouden verenigingsspeld. Sjaak had al langere tijd een zeer broze gezondheid. Afgelopen zondag kreeg hij ernstige klachten en werd in het ziekenhuis opgenomen. Daar bleek dat er geen behandeling meer mogelijk was.

Dat het koor hem dierbaar was moge blijken uit het feit dat hij hiervoor een duidelijke plaats had ingeruimd bij zijn uitvaart. Sjaak wilde opgebaard worden in het mannenkoor kostuum en hoopte dat “zijn” koor zou kunnen zingen. Tot onze grote spijt hebben we de familie echter moeten laten weten dat dit niet mogelijk is gezien de huidige strenge Covid-19 maatregelen. Wel heeft het koor op verzoek van de familie toch van zich kunnen laten horen tijdens de uitvaartdienst door middel van een drietal opgenomen passende liederen. 

Samen zingen op afstand

Project: Sing Alone Together

De mannen van het Venrays Mannenkoor en RockKoor Venray gaan aan de slag met het thuis instuderen van “Crazy Little Thing Called Love” van Queen. Doe jij ook mee?

In zes weken is het doel om per zanger een eigen opname te maken van de eigen stem partij. Alle opnames zullen daarna gemixed worden tot één geheel. Het thuis repeteren zal in het teken staan van het onder de knie krijgen van de tekst, timing en toonhoogten van het nummer met behulp van bladmuziek en ingezongen oefenopname per stem. Tijdens het project zullen op diverse momenten tips en videoberichten gedeeld worden om te helpen bij het repeteren.

Kun je op dit moment ook niet zingen omdat jouw eigen koor niet repeteert of wil je gewoon eens mee doen: meld je aan! Je kan je aanmelden op de speciale website: https://sing.venraysmannenkoor.nl.

Meld je snel aan zodat je al kunt beginnen met repeteren thuis. Vanaf 18 januari starten we officieel met de eerste video met uitleg over het project.